LINIA PEDAGOGICA I METODOLOGIA DE TREBALL DE L’ESCOLA
Utilitzarà mètodes o estratègies educatives que afecten a tots els àmbits de l’Ensenyament: des de l’objectiu de l’adquisició de les competències bàsiques d’aprenentatge, passant pels sistemes d’avaluació i l’organització del centre.
Agafarà un model que asseguri i serveixi per millorar els resultats de l’alumnat amb més necessitats.
Innovarà com a estratègies d’equitat mitjançant l’aportació de recursos raonables, que estiguin a l’abast de tothom i que ajudin a resoldre problemes i a la vegada que generi coneixements des de la mateixa pràctica o activitat significativa de l’alumne.
L’escola TORRE QUERALT està qualificada de màxima complexitat, per les especials connotacions, característiques i realitat sòcio-educativa i social dels alumnes matriculats. De titularitat pública de la Generalitat de Catalunya del Departament d’Ensenyament. Imparteix Educació Infantil i Educació Primària, de dues línies des d’aquest curs i amb dos i dues seus.
Trets identificatius
Escola aconfessional i pluralista
Escola co-educadora i no sexista
Escola solidària i tolerant
Educació integral
Educació socialitzadora
Escola dialogant
Ensenyament personalitzat i de qualitat
Ensenyament actiu i innovador
Escola oberta a la participació
Escola democràtica
Escola respectuosa amb l’entorn i
compromesa amb el medi ambient
Visió crítica
Escola oberta a l’entorn
Concrecions metodològiques:
Entenem que l’aprenentatge contribueix al desenvolupament en la mesura en què aprendre no és copiar o reproduir un discurs sobre la realitat. Treballem partint de la concepció constructivista, que entén l’aprenentatge com la capacitat d’elaborar una representació personal sobre un objecte de la realitat. És un aprenentatge significatiu i orientat a desenvolupar les competències bàsiques generals que els han de permetre un desenvolupament personal global i una relació satisfactòria amb el seu entorn; significatiu perquè parteix de les experiències, interessos i coneixements previs que tenen els infants. Aprendre a avaluar i a modificar els propis esquemes de coneixement és un dels components essencials de l’aprendre a aprendre. L’infant n’és el protagonista, el qual està motivat i viu el procés de manera significativa i funcional. L’ensenyament-aprenentatge és conjunt i compartit, en el qual els alumnes, gràcies a l’ajuda d’algú més capacitat del seu entorn (adult o un igual), pot mostrar-se progressivament competent i autònom en la resolució de les tasques, en l’ús dels conceptes i en la posada en pràctica de certes actituds.
Per això creiem que la nostra manera de treballar ha de ser:
Activa
Personalitzada
Investigadora
Significativa
Globalitzadora
